BASISTECHNIEKEN
Deze cursus spitst zich toe op het hoe en het waarom van de mozaiektechniek.  We bestuderen bestaande werken en gaan daarna over tot het ontwerpen of kopiëren van een basiswerkstuk waarop zowel de directe als indirecte methode wordt toegepast.  Dit is een ideale introductie die toelaat genoeg kennis te vergaren om daarna zelfstandig grotere en moeilijkere stukken aan te vatten.
Cursussen à la carte
M O Z A I E K S T U D I O
HET VOGELBAD
Mozaiek is prachtig in de tuin!  Het is kleurvast, weervast en winterhard en het weerspiegelt het kleurenpalet van je bloemen.  De vogels zullen dol zijn op hun waterbad.  Kom met een eigen ontwerp of gebruik één van de honderden voorbeelden uit de boeken die in de studio voorhanden zijn.  Het doel van deze cursus is te leren hoe mozaiek voor buiten te vervaardigen zodat je daarna op eigen benen verder kan met ingewikkeldere projecten.
DE FIGUUR
Figuren namaken - Een fascinerende cursus voor al wie wil experimenteren met traditionele of moderne figuratieve mozaiekafbeeldingen.  We bestuderen bestaande werken en gaan daarna over tot het kopiëren van een moeilijker werkstuk dmv de indirecte methode.  U zal versteld staan van het relatieve “gemak” waarmee u een ingewikkeld patroon kan namaken, een gezicht, een dier, een bloem, ... 
HET BIJZETTAFELTJE
Twee verschillende methodes van verwerken naargelang u voor glasmozaiek of Marokkaanse tegels kiest.  Beide leveren een schitterend resultaat en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. U zal bij het uitwerken van dit bijzettafeltje alle kennis vergaren om daarna ook met een grotere tuintafel aan de slag te gaan.
DE VAAS
Haal de zomer nog even in huis!  We bekleden een vaas met bloemmotieven, vlinders, vissen, kikkers, en alles wat ons uit de tuin aanspreekt.
De moeilijkheid van deze oefening ligt enerzijds op het niveau van het ontwerp aangezien we met de directe methode werken en anderzijds op niveau van de afwerking, die enige nauwkeurigheid vraagt.  Een middelgrote geëmailleerde of terracotta vaas zelf meebrengen (uit tuincentra) of vooraf overleggen met de instructeur vwb geschiktheid van andere vazen.

NAAR ROMEINS MODEL
Een Romeinse figuur, een masker, een paard, een vis, ... in verschillende kleuren marmer uitgevoerd kunnen een schitterende blikvanger zijn in uw interieur.  We kappen onze marmerblokjes zelf en zullen daarbij opteren voor een micro of macro uitvoering van het ontwerp, milimeterwerk of echte stoere blokken.  Het geheel kan verwerkt worden in een vloer of tafel of kan ergens in uw interieur geïntegreerd worden.
HET TUINORNAMENT
Maak een mooie link tussen uw tuin en huis/interieur met een tuinornament.  We snijden blokjes van 3x3cm uit Marokkaanse  zelliges en puzzelen die samen tot een macromozaiek, een overdreven vergroting van een bloem, vogel, insect, konijn, kikker of ander dier wat niet zou misstaan tussen uw planten.  Opgelet, de uitvoering is in 2D, dus vlak.  Ze kan eventueel wel ook aan de achterzijde afgewerkt worden.
DE FRUITSCHAAL
Deze cursus is voor cursisten die zich comfortabel genoeg voelen om een figuur of patroon met de vrije hand te leggen, zonder een gedetailleerde tekening na te volgen.  Wat voorafgaande basiskennis van looplijnen en legtechnieken geeft een betere kans op een goed resultaat.  Uw oogst zal blinken in deze prachtige schaal!
De meeste werkstukken zullen niet op de eerste dag kunnen voltooid worden.  Er is gelegenheid voorzien om tot 4 maal terug te komen en het stuk te komen afwerken tijdens de uren van de open studio. 

Cursussen kosten tussen de € 50 en de € 130, naargelang de duur en de omvang van het werk.  Een gedeelte van het materiaal is reeds inbegrepen in deze kostprijs.  Cursisten kunnen vrij gebruik maken van de gereedschappen in het atelier. Koffie is gratis.

Vraag info betreffende de prijs van de cursus van uw keuze en reserveer uw plaats.
BELANGRIJK:   U kan zich op elk moment bij een bestaande groep aansluiten en een cursus basistechnieken aanvatten. 

De eerste cursus die u volgt (basistechnieken) kost € 100 en omvat 5 sessies van 3 uur.  U krijgt daarbij 300 mozaiekstenen aangeleverd en maakt vrij gebruik van alle gereedschappen in de studio.  Het werkstuk dat u daarmee kan voltooiien zal zo'n 30cm x 40cm meten. (zie onder "Contact" voor de lestijden)

Na deze initiatie kan u verder blijven les volgen aan € 12 per sessie (van 3 uur) op momenten naar keuze en andere technieken uitproberen:

Workshops die andere werkstukken/technieken behandelen zijn hieronder beschreven:
Home   |   Techniek   |   Materialen   |   Cursussen

Cursisten   |   Fotogalerij   |   Routemap   |   Contact

Mozaieklinks   |   Mozaiekboeken   |   Mozaiekgeschiedenis   |   Mireille Swinnen
HET DIENBLAD
Geef nieuw leven aan een oud dienblad.  Glasmozaïek is dun en licht en kleurrijk, het ideale materiaal om de bodem van je dienblad te herbekleden.  Motieven zoals theekopjes, theepotten, bloemen, cakes, vorken en messen, alsook geometrische patronen zijn interessante blikvangers op je plateau.  Deze projecten zijn relatief snel te verwezenlijken.
DE BAL
Mozaïekballen worden steeds gemaakt met de directe methode, dwz direct op de bal gekleefd.  De ballen zijn voorgevormde isomoballen die verkrijgbaar zijn de handel, ze bestaan in alle maten, tot zelfs 50cm doorsnee.  Tijdens de cursus worden deze versierd met geometrische patronen of gewoon "bekleed" met mozaïekstenen.  Ze zijn relatief snel gemaakt en zijn zeer decoratief.
DE SPIEGEL
Maak je eigen spiegel met de directe of indirecte methode.  Vierkant, rond, of zelfs in de vorm van een vlinder.  Met de figuurzaag geven we de gewenste vorm aan de MDF-plaat waarop de stenen gekleefd worden.  De cursist kan opteren voor eenvoudige geometrische patronen en spelen met kleur, of een echte figuur uitwerken. Is zeer mooi ook om cadeau te geven.  Pas het ontwerp en de kleur van de spiegel aan aan een bepaalde gelegenheid: Valentijn, een geboorte, een 18e verjaardag ...
PERSOONLIJKE CREATIE
Laat uw creatief talent de vrije loop en combineer een reeks van materialen: marmers, smalti, keien, baksteen, spiegel, tegels, glas ...
Laat het materiaal tot u spreken en u dicteren hoe het wil gelegd worden of laat de lesgeefster u begeleiden om het project tot een goed einde te brengen.Kom met uw eigen tekeningen of schilderijen en verneem hoe ze in mozaïek kunnen omgezet worden.  U zal verbaasd staan over het gemak waarmee een gewone potloottekening zich laat omvormen tot een persoonlijk werk van een dimensie die geen gelijke heeft.
HET LOGO
Maak het logo van uw bedrijf, de naam van uw huis, een welkomstgroet ... in mozaïek.  Deze opdracht is redelijk eenvoudig aangezien het kleurenpalet van logo's meestal beperkt is en de uitwerking erg grafisch gestileerd is.  Ook teksten geven veel voldoening om als decoratief element te gebruiken, in getypte versie of in uw eigen handschrift!

Foto's worden weldra toegevoegd. Dank voor uw geduld.