Mireille Swinnen opende de mozaïekstudio in het voorjaar van 2006.  Hiermee verwezenlijkte ze een lang gekoesterde droom: een eigen atelier hebben, les geven, thuis werken, voltijds de kunsttoer opgaan.
Mireille Swinnen
M O Z A I E K S T U D I O
Mireille leerde haar eerste mozaïeken maken in de Verenigde Staten tijdens de vier jaar dat ze daar woonde.  Zij kreeg haar initiatie in The Art League School in Washington DC, van Gene Sterud, een archeoloog, die zich specialiseert in het namaken van antieke mozaïeken.
"De mozaïekstudio is er gekomen uit frustratie met het algemeen gebrek aan mozaiekmogelijkheden in België. 
In de allereerste plaats is het mijn bedoeling om mensen samen te brengen die iets willen doen met mozaïek, om de toegankelijkheid van materialen te verzekeren, en vooral om het vertrouwen in het eigen kunnen van de cursisten te bevorderen.

Ik ben op een moment gekomen in mijn leven dat ik mij meer dan ooit met mensen wil omringen die geïnteresseerd zijn in kunst en actief bezig zijn met kunst.  Ik beleef plezier aan het aftasten van mijn eigen mogelijkheden en aan het stimuleren van anderen om hun bagage naar een hoger niveau te tillen."
Bij haar terugkeer in België zocht Mireille naar mogelijkheden om vervolmakingsstages te volgen.  Die vond ze in Frankrijk, Italië en ook in Engeland.

Gerard Brand leerde haar 3D-modellen maken en bekleden met marmer tijdens een zomerstage in Paray-le-Monial (FR).  Het atelier "Aime ... comme Mosaique" organiseert er elk jaar een vijftiental weeklange stages met befaamde mozaiekkunstenaars uit heel Europa.  Tevens organiseert Aime .. comme Mosaique elk jaar een schitterende mozaïektentoonstelling.  De moeite om te stoppen indien u midden in de zomer op weg zou zijn naar Zuid-Frankrijk.
"Ik volgde al mijn hele leven kunstlessen van allerlei aard: drie jaar keramiekspecialisatie in Hasselt (Miet Schreurs),  glasramen maken in tiffany-stijl, juwelen maken in goud (Susan Sanders), tekenen (Robert Liberace, Lisa Semerad, Jackie Saunders), aquarel (David Carter), schilderen met acryl (Marsha Staiger, Joyce Mc Carten), beeldhouwen in serpentijn (Atelier De Cirkel, Wereldbeeld), ... maar na de introductie in de mozaïek werd ik nooit meer dezelfde.

Het is alsof deze discipline al de voorgaande in zich verenigt: de kracht van de lijn, het licht van de glasramen, het transparante van aquarel, het plastische van acrylverf, het volume van de keramiek en het beeldhouwen, het minutieuze en precieuze van een juweel ...

Ik ben bezeten van vorm en kleur.  Er wordt van mijn mozaïekwerk gezegd dat het plastisch is en doet denken aan beeldhouwwerken of ook dat het licht- en kleurgebruik aan glasramen doet denken.  Ik denk dat die kruisbestuiving wellicht het meest typische en het meest boeiende is wat mij overkomt tijdens het mozaïeken."
"Gerard is een pracht van een kunstenaar.  Ik bewonder zijn laatste tentoonstelling "Fabuleuses créatures"  uit 2005 waar hij bas-reliëfs uit de kerk vertaalt naar de mozaiek.  Ik denk dat het de onmiskenbare Afrikaanse invloed in zijn werk is die mij aanspreekt.

Zelf heeft mijn zesjarig verblijf in Afrika (Niger en Kenia) mij danig getekend.  Ik houd van de kracht van de eenvoud, het nauwe contact met de aarde, het gefilterde licht, de ronde vormen van het menselijk lichaam, het mysterie van het bovennatuurlijke dat daar nog een grote rol speelt."
In Italië leerde Mireille een gevestigd Italiaans kunstenaar kennen, die haar verschillende keren in zijn atelier een plaatsje gaf.  Ambrogio Zamparo woont in Montepulciano en is een leerling van de befaamde mozaïekschool in Friuli.  Hij heeft heel zijn leven religieuze taferelen uitgebeeld voor kerken en kloosters en werkt bij voorkeur met smalti.
"Ambrogio is een meester in het portretteren met een feilloos gevoel voor kleur en vorm.  Voor bijna elke steen in het gezicht neemt hij een andere kleur (hij heeft wel 20 kleuren "wit"), elke steen wordt uit een nieuw blokje smalti in de juiste perfecte vorm gehouwen.  Ik vind het schitterend om over zijn schouder mee te kijken.  De tijd staat stil als ik zijn handen kan gadeslaan.

Als klein kind keek ik zo mee in het atelier van mijn grootvader, die houtsnijder was.  Hij heeft mij ongetwijfeld  het vertrouwen in mijn kunnen meegegeven, de liefde voor de kunst, de aandacht voor vakmanschap.

Ik houd niet van conceptuele kunst, of van het feit dat het idee achter het kunstvoorwerp waardevoller wordt dan het werk zelf.  Ik geloof in hard werk, bezieling, vakmanschap, inspiratie en creatie."
Tijdens een korte stage in Londen leerde Mireille ook het werk van Emma Biggs van naderbij kennen.
Deze mozaïeksculptuur, "la toupie", beeldt een vrouw uit, met dikke billen en dikke borsten.  Ze heeft een tatoeage op haar rug. (marmer)
Mijn absoluut favoriet detail uit één van de mooiste werken van Zamparo.  (smalti en goud)
"Ik bewonder Emma voor haar gevoel voor ritme, de eindeloze herhalingen van figuren en patronen, haar subtiel kleurgebruik, haar meesterschap in het knippen van de steentjes, het stileren van de vormen tot hun essentie.

Een goed mozaïekwerk moet je uitnodigen om te blijven kijken, te blijven (her)ontdekken.  Het gaat in de eerste plaats om ritme en herhaling, de kracht van de looplijnen die je ogen leiden naar waar de kunstenaar je hebben wil.

Het aanbrengen van mozaïekstenen heeft voor mij een therapeutische werking. Ik weet zelden waar ik naar toe ga wanneer ik eraan begin, maar het werk vertelt mij al doende wat het wil worden. Ik word één met de materie en leef mij uit tot ik een resultaat heb bereikt waarvan ik weet dat ik er naar zal kunnen blijven kijken, zonder het beu te worden."
Dit is een detail van een mozaïektafel "de gouden boterbloem".
Ik probeer in elk werk wat goud te verwerken.
(glasmozaïek en goud)
"Ik ben eigenlijk in de eerste plaats een levenskunstenaar.  Ik houd ervan mij te omringen met mooie dingen.  Ik houd van trouvailles, materie, stenen op het strand te rapen, te betasten,  ze een eigen unieke waarde te geven. 
Mijn batterijen worden opgeladen door te kijken naar vorm en kleur.  Wat mooi is geeft mij onmiddellijk energie, levenslust.

Het creëren van mooie dingen is de ultieme bron van levenslust.  Ik meet mijn geluk in creatieve realisaties. 

Ik creëer, dus ik ben gelukkig.  Heel gelukkig."
Home   |   Techniek   |   Materialen   |   Cursussen

Cursisten   |   Fotogalerij   |   Routemap   |   Contact

Mozaieklinks   |   Mozaiekboeken   |   Mozaiekgeschiedenis   |   Mireille Swinnen