De vroegste mozaïeken dateren van de 8ste eeuw voor Christus en werden gelegd in kiezelstenen.  Het waren voornamelijk kiezelvloeren waarin men verschillende kleuren stenen gebruikte om patronen te bekomen.
Mozaiekgeschiedenis
M O Z A I E K S T U D I O
Het maken van een mozaïek behoort tot de oudste ambachtelijke kunstvormen ter wereld.
Griekenland - Kiezelmozaiek - 4000 v. Chr.
Onder de Macedonische koningen (in de 5e eeuw voor Christus) werd de kiezeltechniek nog verfijnd door Griekse stielmannen, die deze techniek tot een echte kunstvorm verheften met preciese geometrische patronen en gedetaillerde uitwerkingen van scenes met dieren en mensen.
Pella (Oud-Grieks: Πέλλα) is een stad uit de Macedonische oudheid die thans gelegen is in Noord-Griekenland. Ze was de hoofdstad van het koninkrijk Macedonië vanaf het begin van de 4e eeuw v. Chr.. De stad dankt haar bekendheid bovenal aan het feit dat het de geboorteplaats van Alexander de Grote is.
Pella, Macedonië
Er zijn enkele huizen van welgestelde burgers of overheidsdienaren blootgelegd die schitterende mozaïekvloeren bezaten. Het beroemdste gebouw is het 'Huis van de Leeuwenjacht', zo genoemd naar de voorstelling op de mozaïekvloer.
(375- 300 v. Chr.)
Mesopotamië - Kegelmozaïek - 3000 v. Chr.
In Mesopotamië zijn mozaïeken gevonden van ruim 3000 jaar voor Christus. Ze zijn relatief klein en ruw naar hedendaagse maatstaven. Omstreeks 3000 vC kende men in Uruk (het tegenwoordige Warka, Irak, of bijbelse Erech) in Soemerië een decoratietechniek die nauw aan het mozaïek verwant was. Men versierde de muren en zuilen van paleizen door kleistaafjes, waarvan de bovenkant beschilderd (in rood, zwart en wit) en gebakken werd, in een natte laag leem te drukken, zodat er allerlei decoratieve patronen (vooral de zigzag) ontstonden.
Columned Hall, Uruk, Mesopotamië
Aan de binnenkant zijn tempels met terracottastaafjes versierd met een kopje in zwart, rood of wit. Zij vormen geometrische patronen als ze in mozaïek worden gezet (kegelmozaïek).
(3300 - 3100 v. Chr.)
Een groot deel van een Sumerische muur van halfzuilen (vroege 3e E v. Chr.) uit Erech, Uruk, versierd met deze patronen werd bewaard in de Staatliche Museen, West Berlin. Mesopotamian Art and Architecture.
Vervolg - onder constructie

Ik voeg af en toe een hoofdstuk toe aan deze geschiedenis.  Dit vergt veel opzoekwerk.  Graag even geduld tot deze pagina zal voltooid zijn.  Ondertussen veel leesplezier!
Home   |   Techniek   |   Materialen   |   Cursussen

Cursisten   |   Fotogalerij   |   Routemap   |   Contact

Mozaieklinks   |   Mozaiekboeken   |   Mozaiekgeschiedenis   |   Mireille Swinnen